Kuchyň bývá středobodem domácího dění. I když v ní uklízíme každý den, pořád je co dělat a důkladně ji vycídit je docela kumšt. Má totiž, potvůrka, dost skrytých míst. Pojďme se na ně mrknout. V tomto článku najdete tipy a triky, jak si s úklidem kuchyně efektivně poradit.

Na začátek důležité upozornění – pokud se chystáte na generální úklid kuchyně, začněte odshora. Ať si prach a další radosti nesypete po už čistých plochách…

Čím začít…

  • vyndejte nepoužívané nádobí a dejte ho do myčky společně se špinavým. Pokud myčku nemáte, napusťte dřez plný vody. Zejména kousky zašlé prachem a tukem se vyplatí nechat odmočit.
  • vytahejte věci z ledničky a mrazáku. Mrazák začněte odmrazovat – do vypnutého dejte nádobu/y s horkou vodou.

Hotovo? Tak jdeme v mezičase na to velké uklízení.

Povrchy

Nedá se nic dělat, nejšpinavější místa jsou ta nejhůře dostupná. Vršky skříní, lednice otřete vlhkým teplým hadrem. Možná to budete muset udělat vícekrát.

Až budou čisté vršky, vrhněte se na vnitřky: poličky, prostor pod dřezem, kde třeba ukrýváte provozní prostor či koše. Tady už je dobré si do vody přidat nějaký čistící přípravek. Anebo trochu octa.

TIP: Pokud nechcete pokaždé drhnout vršky skříněk, potáhněte je fólií. Tu později jen vyhodíte a nahradíte novou. Hotovo!

Určitě nevynechejte ani vnějšky: dvířka skříněk, lednice, mrazáku, trouby. A spáry mezi obkladačkami. Na ně perfektně funguje přípravek s chlórem. Neuvěříte, jak kuchyň prokoukne.

Sporák a trouba

Máte-li digestoř, určitě začněte s ní. Aspoň jednou za čas ji nejen odmaštěte a umyjte, ale také rozeberte a vyčistěte filtr. Do horké vody nasypte sodu a filtr do ní na několik minut dle potřeby ponořte.

Na troubu použijte připravky k jejímu úklidu určené. Nic ale nezkazíte mýdlovou vodou (1:1). Omyjte troubu, dejte ji na 10 minut na 100 °C a potom přípravky setřete.

U sporáku záleží na typu. Společný tip je: myjte je vlažné. Elektrické plotny jemným mýdlem či jarem (nepřehánět), varnou desku klidně jen vodou a měkkou stranou houbičky, neškrábejte.

TIP: Nechcete při úklidu používat chemii? Žádný problém. Téměř na vše vám stačí octová voda. Když do ní přidáte pár kapek esenciálního oleje, ocet ani neucítíte. Navíc např. levandule bojuje s bakteriemi, viry a plísněmi.

Drobné spotřebiče

Nezapomeňte ani na mikrovlnku. Pro začátek ji umyjte teplou vodou, v případě umaštění buď s jarem nebo trochou octa. Talíř určitě vydenzinfikujte.

Rychlovarná konvice si také zaslouží vaši péči – možná je trochu umaštěná, celkem určitě má nějaký ten vodní kámen. Na kovovou konvici použijte vodu s octem (100ml octa na 1l vody), nechte projít varem a pořádně pak vymyjte. Stejný typ vody použijte i na vnější omytí. Máte-li konvici plastovou, do vody místo octa dejte kyselinu citronovou (2 čajové lžičky na litr). Následný postup je stejný.

TIP: Připálené hrnce efektivně vyčistí i směs octu a citronové šťávy. Na připálené pánve zkuste sůl.

Lednička a mrazák

Odmraženo? Prima. Pořádně teď ledničku i mrazák vyčistěte, buď chemií nebo vodou s octem. Lednička by se měla mýt ideálně jednou za měsíc. Nikdy nepoužívejte písek, škrábe povrch a v narušeném povrchu se pak snadněji usazují nečistoty a bakterie.

Pokud v ledničce přetrvává zápach, vložte do ní třeba na půl hodiny talířek s kávou. Zázračně je po smradu.

TIP: Do ledničky je možné pořídit další šuplíky nebo organizéry. Když k nim přidáte popisky, vaše děti už se nebudou moc vymlouvat, že neví, kam co uklidit, či kde co najít… 🙂

V mezičase nemilosrdně vyházejte to, co je prošlé, pokud máte v lednici např. vajíčka více než měsíc, raději je oželte také. Můžete si i rozmyslet, co kde bude.

Vše hotovo?

Výborně, tak teď už zbývá jen dorazit nádobí, umýt linku, pořádně vyčistit a vydezinfikovat dřez a zamést/vysát a vytřít podlahu. Zatímco bude schnout, skočte ven s odpadky a koše po návratu také důkladně vymyjte (Savo nebo ocet jsou nejlepší kamarádi).

Vaše kuchyň je teď jak ze žurnálu. A hlavně čistá i od většiny bakterií. Možná i od zbytečností, které jste při úklidu objevili a moudře se jich zbavili.